Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús

Blanques There are no products in this category.

Subcategories

  • Airén

    El raïm blanc més característica de la Meseta Sud, la més abundant d'Espanya, i lidera un grup de ceps blancs hispanes (Cayetana, Zalamea, Pardina i també en cert sentit Palomino i Macabeu) que es caracteritzen per la seva escassa expressió aromàtica i la seva baixa acidesa.

    La varietat Airén, també anomenada Valdepeñera en algunes zones, és un cep de port rastrer i tronc vigorós, amb fulles pentagonals de color verd fort i mida mitjana. Els raïms són de mida gran i solt. Els raïms són gruixudes, esfèriques i de coloració regular.

    La Airén és una varietat rústica i fort, que permet podes molt curtes i produeix vins de qualitat si es conrea degudament, es verema d'hora i s'esforça seva elaboració. Dóna lloc a vins neutres i suaus, sense massa relleu. És majoritària en els més típics vins negres manxecs. Aquesta varietat té una presència prioritària a Valdepeñas i La Manxa. En el passat era considerat un raïm neutra, sense grans qualitats olfactives i gustatives. Suggereix aromes de plàtans. En l'actualitat, gràcies a la implantació de tècniques modernes de vinificació, s'ha tret més partit d'ella donant 01:00 vins francs encara que una mica mancats d'acidesa, amb aromes afruitats amb records a plàtans, frescos, fàcils de beure

  • Albarinyo

    Varietat de raïm blanc autòcton de Galícia, i principal cultiu en la DO Rias Baixas. Probablement van ser els monjos de Cluny, al segle XII, els qui van estendre el cultiu d'aquest raïm, de possible origen germànic, des del monestir d’Armenteira, a la comarca de Pontevedra de ‘O Salnés. Cada any, el primer diumenge d'agost, se celebra la Festa de l’Albariño a Cambados, la capital d'aquest vi blanc.

    El raïm blanc Albariño és una varietat molt sensible al míldiu i en situacions climatològiques desfavorables a la neulia.

    El cep presenta pàmpols semialçats. El raïm de maduració primerenca i vigor mitjà, és d’una grandària mitjana-petita, compacte, amb una espatlla solta i piramidal. La baia és de grandària petita, esfèrica amb una pellofa gruixuda de color verd-groc esquitxada amb pigues.

    Els mostos de la varietat Albariño necessiten maceracions en fred. Té un bon grau alcohòlic i glicèric, i també té una acidesa alta, per la qual cosa s'aconsegueixen vins d'una llarga longevitat, concentrats i envolupants.

    El vi blanc Albariño és un vi de tonalitats grogues, tirant a la palla, amb centelleigs daurats i verds. D'aromes afruitats i elegants. A la boca, són vins frescos i suaus, amb cos, amb grau alcohòlic i equilibrats, d'amplis matisos. El vi blanc jove Albariño de Galícia és ideal com a aperitiu i marida amb el marisc i peix poc condimentat.

  • Carinyena blanca -...

    La Carinyena blanca es troba al Roselló i a L'Empordà i ès una varietat de les més antigues. Actualment existeixen diversos vins elaborats amb aquesta varietat, però encara no està reconeguda de manera oficial per la DO Empordà. A nivell aromàtic és austera i seriosa, recorda els cítrics i la fruita blanca, fins i tot el raim. A la boca és fresca i àmplia i s'entén de meravella amb la fusta.

  • Cartoixà
  • Chardonnay

  • Chenin

    Raïm apte per elaborar tot tipus de vins: dolços, secs i escumosos. Els seus exemples més elegants provenen de la vall del Loira, especialment els dolços de Coteaux du Layon o Bonnezeaux i els secs i minerals de Savenières. La seva acidesa li permet produir fantàstics escumosos com el Vouvray. El til·ler, els cítrics i la mel són aromes pròpies del chenin. Omple la boca i transmet la mineralitat del terrer. 

  • Garnatxa Blanca -...

  • Garnatxa Gris

    També coneguda com a lledoner roig, és una varietat autòctona de  L'Empordà. És un raim de pell rosada que dóna poc color, qualificat com a blanc per la DO. Majoritàriament se n'elaboren vins rosats i blancs. S'utilitza també per fer garnatxa de L'Empordà. Té una mica més de cos que la garnatxa blanca, a la qual acompanya sovint. Les aromes més habituals són les citriques i les de fenc.

  • Gewurztraminer

    Varietat originària del Tirol Italià (Tramin) d'aromes especiades (gerwürz). Es mostra pletòrica a Alsàcia, on ofereix alguns dels vins més aromàtics del món. El litxi, la rosa i el pebre blanc són algunes de les seves aromes més caracterítiques. Només amb un bon equilibri entre dolçor i acidesa mostra totes les seves virtuts. Els seus vins són terpènics i voluptuosos i no diexen indiferent ningú.

  • Godello
  • Hondarribi zuri

    Varietat de raïm blanc originària del País Basc i la més important de la Denominació d'Origen Txacolí de Getaria-Getariako Txakolina, amb la qual s'elabora el vi Txacolí, paraula que ve de l'àrab xacals i que significa un vi que presenta "debilitat i lleugeresa ".

    De fertilitat bona, admet podes curtes i és en canvi sensible al míldiu i la Botrytis, encara que al ser de brotació tardana no presenta risc de gelades primaverals. Se solen obtenir baixos rendiments, encara que amb les hores suficients de sol pot completar una bona maduració, assumpte complicat ja que a la zona on es cultiva aquesta varietat (País Basc, Navarra) les pluviometries són molt elevades, i cal intentar buscar la millor orientació solar i aquella que afavoreixi un assecat ràpid dels raïms després de les pluges.

    El port és mig dret i els seus circells llargs, presentant un raïm de mida petita i compacte, baies esfèriques i rodones de color groc ambrat, pel que els seus rendiments en premsat són baixos.

    En funció dels rendiments, amb produccions limitades d'òptims productes, poca acidesa. Indicada per a l'elaboració de vins joves amb maceració carbònica. Admet criança en bóta de roure, amb bons resultats. Veremat adequadament permet l'elaboració de vins d'excel·lent qualitat.

    Amb aquesta varietat s'elaboren vins lleugers, àcids i amb carbònic, amb aromes delicats a cítrics i notes vegetals i flors, de color groc pàl·lid.

    Aquest raïm és la base dels vins bascos coneguts sota les Denominacions d'Origen Chacolí de Guetaria i de Biscaia. La varietat Hondarribi zuri és la blanca, majoritària en Guetaria (Guipúscoa). Aporta als vins vivacitat per la seva característica acidesa i aromes a cítrics (aranja, llima / llimona). Un vi fresc i fàcil de beure.

  • L. Manzoni
  • Lledoner blanc
  • LLedoner Roig
  • Loureiro
  • Macabeu

    S'estén per Catalunya i la Rioja principalment, encara que també la podem trobar a Navarra, Extremadura i Castella-la Manxa. S'empra al costat de la Parellada i la Xarel·lo en la confecció del cava. Els vi que genera són àcids i secs. Té aromes a poma i préssec, i notes de cogombre.

  • Malvasia

    Amb la malvasia passa quelcom semblant que la moscat. Aquesta paraula designa una familia de raims dins de la qual hi  podem trobar diferents varietats. La malvasia de Sitges és aromàtica i perfumada ( flors i mel ) i pot produir tant vins secs com dolços més tradicionals. En canvi, la varietat subirat parent ( malvasia riojana ) és menys aromàtica i funciona millor en cupatges o fermentada en bóta.

  • Montónega

    Aquesta sempre ha estat considerada com una subvarietat de la Parellada , però té unes característiques diferencials que la fan especialment interessant:

    - Tamany de raïm mes petit i menys compacte.
    - Grans mes petits, de un color una mica ros en fases properes a la maduració i que s?inflen menys en els darrers estadis de maduració si hi ha pluges sobtades.
     - Com la Parellada es una varietat adaptada a climes freds que fa vins frescos i delicats si es conrea en aquests climes.
    - Grau mes elevat i menys producció.

  • Moscat

    Es pot trobar a Alacant, Canàries, Màlaga i València. S'empra en l'elaboració de vins dolços o licorosos pel seu elevat dolçor. Aromes a meló, pinya madura, aranja i tarongina.

  • Muscat
  • Pansa blanca
  • Parellada

    S'entén per Catalunya. Dota al vi de poca graduació alcohòlica i aromes fruiters. Forma part del cupatge clàssic del cava.

  • Pedro Ximénez

    Pedro Ximénez és una varietat de raïm morfològicament d'aspecte rodona, de pell fina, gairebé transparent, delicada i molt sensible als climes humits. Per aquest motiu, la varietat de raïm Pedro Ximénez ha deixat de conrear-se en altres marcs refrescats per marines brises costaneres. Els marítims rosades la podreixen amb facilitat.

    Troba el seu hàbitat ideal en climes secs i calorosos en els que proporciona vins generosos de gran finor i elevat grau alcohòlic natural. Polifacètica, és també la matèria primera exclusiva de l'exquisit vi dolç que porta el seu nom, també conegut com Pedro Jiménez o Pedro Ximén, segons quina zona d'Andalusia. És molt sensible al mildeu i a la podridura. Exigeix sòls airejats, profunds, secs i rics en carbonat càlcic.

  • Picapoll

    Varietat de raim autòctona del Pla de Bages, on se'n conrea el 96%. El raim picapoll té unes taques o "picades" que li donen nom. D'aquesta varietat en són pròpies les aromes de flors ( gessamí), fruites ( aranja, llimona i albercoc) i herba. El vi de picapoll és lleuger, afruitat, d'aroma fresca, d'esplèndida textura i personalitat i amb un picant acidesa cítrica que també explicaria el seu nom.

  • Sauvignon

    D'origen francès, es cultiva sobretot a les DO. Penedès, Rueda i Somontano. Atorga als seus vins aromes vegetals i silvestres.

  • Riesling

    Un dels grans raims del món. A Alemania ofereix els seus millors exemples: vins d'elevada acidesa i mineralitat que envelleixen de manera espectacular. A l'alt Penedès i als Costers del Segre s'hi troba prou còmode. Ofereix vins cítrics, de tacte deliciós ( quan l'equilibri dolç-àcid és el correcte), elegants i amb caràter. Se n'obtenen també vins dolços que amb el temps es tornen daurats i molt concentrats.

  • Subirat Parent
  • Tempranillo
  • Txakoli
  • Verdejo

    Verdejo és un raïm blanc, considerada originària de Roda, implantada allà pels mossàrabs. Es tracta d'un raïm de gran qualitat. La vinya és de port horitzontal i tronca vigorós. Baies de petites a mitjanes, generalment esfèriques o el·líptiques curtes i color groc, les seves llavors solen ser una mica grans, destacant a contrallum quan s'observa raïm. Sol tractar sola, en vins monovarietals. Produeix vins molt aromàtics, amb cossos glicéricos i suaus. Bona acidesa i característic toc amarg. La hi denomina també: Botó de Gall Blanc, Gouveio, Verdeja, Verdelho.

  • Viognier

    La varietat de raïm blanc Viognier, originària de Ródano, en Condrieu, es conrea poc fins i tot en el seu lloc d'origen, però amb més èxit a Llenguadoc-Rosselló (França), Califòrnia, Nova Zelanda i Austràlia. A Espanya podem trobar-la a Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia i Balears.
    De difícil cultiu, baixa producció i maduració molt tardana, que fa que s'elevi el preu del raïm, cal podes llargues per a la seva fructificació correcta. El port del cep és mig dret, el raïm compacte i de forma cilíndrica, i la baia de petita a mitjana i amb un color groc verdós.
    Els seus vins, com passa amb els elaborats amb el raïm Gewürztraminer, són rics en alcohol (poden arribar fins a 15 º) i de baixa acidesa, amb una textura sedosa causa del seu alt contingut en glicerina, i un color groc-daurat que conviden a beure'ls joves. Posseeix un elevat aroma de fruita a mànec, poma, meló, i sobretot préssec i albercoc, amb notes florals de magnòlia i lligabosc, i un toc de vainilla.

  • Viura
  • Xarel-lo

    Pròpia de Catalunya i Balears, dóna lloc a vins poc aromàtics, equilibrats i amb certa estructura i consistència en boca, amb sensacions amargues. És la varietat estrella de la DO Penedès, tot i que també destaca en la DO Alella i està present a Tarragona, Montsant, Priorat, Costers de Segre i en la mallorquina Binissalem. Antigament únicament s'emprava per elaborar cava però avui comencen a posar-se de moda els monovarietals.

  • Xarel.lo Vermell